Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Števila in operacije

Na sliki je arheološka najdba, kost iz Afrike, stara okrog $37 \, 000$ let. Kakšno zgodbo nam pripovedujejo zareze na kosti?

Na sliki sta dve kosti iz Afrike, stari okrog $20 \, 000$ let:
Zdi se, da zareze niso naključno postavljene v skupine. Strokovnjaki menijo, da bi zgornjo vrstico na prvi kosti lahko razumeli kot seštevanje:

Kako bi danes matematično spreten dijak najhitreje prišel do zgornje vsote?

Oblike števil, njihovi zapisi in operacije med njimi tudi danes krojijo naš svet. Poglobimo torej razumevanje pojma število.

Ponovitev

Poveži pare.

$1$

$\frac{4}{4}=\frac{2}{2}$
$0,475$

$\frac{3}{8}$
Število napačnih: 0
Poleg najbolj razširjenega zapisa števil z arabskimi številkami še danes za zapis letnic včasih uporabljamo rimske številke. Pišemo jih z velikimi tiskanimi črkami , I predstavlja število 1 , V število 5 , X število 10 , L število 50, C število 100 , D število 500 in M število 1000. VIII je zapis za število 8 , IX predstavlja število 9 , XVI pa število 16 . Leto 2013 bi z rimskimi številkami zapisali kot MMXIII .
<NAZAJ
>NAPREJ7/661