Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ploščina trikotnika

Družina Novak ima vrt v obliki nepravilnega štirikotnika. Radi bi izračunali njegovo ploščino.

 

Vsak večkotnik lahko sestavimo iz samih trikotnikov, zato si bomo v tem delu pogledali, kako se izračuna ploščino trikotnika, če poznamo njegova oglišča v koordinatnem sistemu. Ploščino vseh drugih likov dobimo tako, da seštejemo ploščine trikotnikov, ki lik sestavljajo. Na sliki bomo štirikotnik z diagonalo razdelili v dva trikotnika in sešteli njuni ploščini.

Ponovitev

Za začetek preverimo, ali znamo izračunati ploščine nekaterih enostavnih likov.

Na sliki je nekaj likov. Dolžine stranic oz. druge potrebne podatke lahko prebereš s slike, izračunaš ploščine in jih vneseš v spodnja polja.

Ploščina oranžnega kvadrata je 16 ,
ploščina rdečega pravokotnika je 24 ,
ploščina modrega pravokotnega trikotnika je 6 ,
ploščina zelenega trikotnika je 14 ,
ploščina rumenega trapeza pa je 16,5 .

<NAZAJ
>NAPREJ529/661