Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Odstotki

V življenju pogosto srečamo pojem odstotek. Ker odstotke poznaš že iz osnovne šole, preveri svoje znanje z naslednjim primerom.


  Tamara je želela na razprodaji kupiti izbrani par čevljev po čim bolj ugodni ceni. Enak par čevljev je našla v trgovinah Čevelj, Rdeča balerinka in Copat. Prvotna cena čevljev je bila v vseh trgovinah enaka.
V trgovinah so imeli popust, in sicer v trgovini Čevelj $30\, \%$ popusta, v trgovini Rdeča balerinka $35\,\%$ in v trgovini Copat $25\,\%$. V kateri trgovini naj Tamara kupi čevlje, da bo plačala najmanj?

Ali bi lahko lahko izbrali ugoden nakup, če ne bi imeli podatka o tem, da je prvotna cena čevljev v vseh trgovinah enaka?

Ne   (Da, Ne.)

V tem poglavju bomo najprej ponovili, kaj so odstotki, nato pa spoznali še nekaj primerov uporabe.
Ker so odstotki tesno povezani z decimalnim zapisom števil, reši na naslednji strani nekaj nalog za ponovitev.

Ponovitev

1. Zapiši ulomke z decimalnim zapisom.

a) $\displaystyle \frac{4}{5}=$ 0,8
      b) $\displaystyle \frac{9}{8}=$ 1,125         c) $\displaystyle \frac{1}{20}=$ 0,05    

2. Kolikšen del lika je pobarvan?
A   B   C

Vstavi ustrezno črko.
B $0,58\overline{3}$
      A $0,625$
      C $0,41\overline{6}$

3. Knjiga ima $300$ strani. Jan je prebral že $240$ strani. Zapiši z okrajšanim ulomkom in decimalnim številom, kolikšen del knjige je prebral Jan.

Jan je prebral
4
5
oziroma 0,8 knjige.
<NAZAJ
>NAPREJ256/661