Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

S sošolcem raziskujta naprej. 

1. Razčlenitev

Izmislita si več produktov oblike $(x+\_)(x+\_)$, jih razčlenita ter poenostavita. Na črtici vstavljajta različna cela števila; pozitivna in negativna. Opazujta primere in zapišita pravilo, kako pridemo do poenostavljene oblike brez vmesnega koraka. 

2. Razstavljanje

Zapišita razčlenjene izraze, ki sta jih dobila pri prejšnji nalogi, in jih razstavita. Analizirajta primere in razložita, kako poiščemo razstavljeno obliko tovrstnega tričlenika.

3. Razstavita izraze:

$x^2-7x+12, \quad  x^2-2x-24, \quad x^2+5x-14$

Zgled

Razstavi. Če ne gre, si pomagaj z razlago.

Zgled

Razstavi. Če ne gre, si oglej razlago.

Zgled

Razstavi tričlenik.

a) $x^2+4x-21$
b) $x^2-9x+20$
c) $a^2+4a-32$
č) $a^2-4a-32$

Zgled

Z računalnikom poišči vsaj tri tričlenike oblike $x^2+Ax+B$, ki se ne dajo razstaviti.

Vietovo pravilo pove, kako razstavimo tričlenik oblike $x^2+Ax+B$. Razstavimo ga $x^2+Ax+B=(x+\_)(x+\_)$, tako da uganemo in na črtici zapišemo taki števili, ki imata vsoto, enako $A$, produkt pa $B$. Pri tem ne pozabimo, da se nekateri tričleniki ne dajo razstaviti z našim zdajšnjim znanjem.

 

Razišči kdo je bil Franciscus Vieta.

<NAZAJ
>NAPREJ131/661