Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
9.

Razstavi.

a) $2x^2-x-15$
b) $6x^2+19x+10$

10.

Izraz $x^2-9x^3-39x-(x+1)^2+(2x+1)^3$ poenostavi in nato razstavi.

11.

Določi vrednost spremenljivke $x$ tako, da bo vrednost izraza:

a) $x^2+6x+9$ najmanjša,
b) $-25x^2+50x-25$ največja.

12.

Razstavi tričlenik $x^2+5x+6$ geometrijsko. Like lahko prenašaš ter jih vrtiš s piko.

13.

Z računalnikom razišči, za katero vrednost spremenljivke $x$ doseže tričlenik oblike $x^2+bx+c \quad (a,b \in \mathbb{Z})$ najmanjšo vrednost.

a) Izmisli si nekaj tričlenikov, ki jih znaš razstaviti.

b) Z računalnikom poišči tisti dve vrednosti spremenljivke $x$, za kateri je vrednost tričlenika enaka $0$. Poiskani vrednosti primerjaj z razstavljeno obliko. Kaj ugotoviš?

c) Z računalnikom poišči vrednost spremenljivke $x$, za katero je vrednost izraza najmanjša. To vrednost primerjaj z vrednostma, ki si ju dobil pri točki b). Kaj ugotoviš?

č) Povzemi in odgovori, za katero vrednost spremenljivke $x$ doseže tričlenik $x^2+bx+c$ najmanjšo vrednost.

<NAZAJ
>NAPREJ135/661