Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
14.

Formuli in varnostni avto se hkrati podajo na dirkalno stezo. Njihovi obhodni časi so $1$min $52$s, $2$min $8$s in $7$min $28$s. Kdaj se bodo vsi trije srečali prvič?

15.

Izračunaj število $m$, ki ima s številom $968$ največji skupni delitelj enak $121$, najmanjši skupni večkratnik pa $53240$.

16.
17.
18.

Del stene z dolžino $315$ centimetrov in višino $66$ centimetrov bomo prekrili s ploščicami kvadratne oblike. Določi njeno stranico, če ne želimo rezanja ploščic?

19.

Planet A potrebuje za pot okoli Sonca $720$ mesecev, planet B pa $588$ mesecev. Danes se navidezno prekrijeta, kdaj se bosta spet? Predpostavimo, da ju opazujemo od daleč in smo nepremični glede na opazovani sistem.

20.

Na spletu poišči podatke o obhodnem času planetov v našem sončnem sistemu in izračunaj, na koliko let se poravnata dva, trije planeti. Račune naredi za tiste planete, ki okoli Sonca krožijo na skoraj isti ravnini.

<NAZAJ
>NAPREJ194/661