Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Dani sta množici $\mathcal{C}=\{1,4,5,6\}$ in $\mathcal{D}=\{2,4,6\}$.
Zapišimo kartezična produkta $\mathcal{C}×\mathcal{D}$ in $\mathcal{D}×\mathcal{C}$.

Manjkajoča števila vpiši tako, da bodo urejeni pari razvrščeni po naraščajočih komponentah; od najmanjših proti največjim. 

$\mathcal{C}×\mathcal{D}=$
$\{(1,$ 2 $),(1,$ 4 $),(1,$ 6 $),(4,2),(4,4),(4,6)$,
   $(5,2),(5,4),(5,6),($ 6 $,2),($ 6 $,4),($ 6 $,6)\}$
 $\mathcal{D}×\mathcal{C}=$  $\{(2,$ 1 $ ),(2,$ 4 $ ),(2,$ 5 $),(2,$ 6 $ ),$
 

$($ 4 $ ,$ 1 $ ),($ 4 $ ,$ 4 $),($ 4 $ ,$ 5 $ ),($ 4 $ ,$ 6 $),$

   $(6,$ 1 $ ),(6,$ 4 $ ),(6,$ 5 $),(6,$ 6 $)\} $

Zgled

Dani sta množici $\mathcal{A}=\{a,b,c,d\}$ in $\mathcal{B}=\{a,c,e,f\}$ ter univerzalna množica $\mathcal{U}=\{a,b,c,d,e,f,g\}$. Zapiši $\mathcal{(A-B)×(B^C)}$.

Ponazoritev v koordinatnem sistemu

Ponazorimo kartezični produkt $\mathcal{A}×\mathcal{B}$ množic $\mathcal{A}=\{2,3,5,7\}$ in $\mathcal{B}=\{1,2,5\}$ v koordinatnem sistemu. Točke ponazarjajo elemente $\mathcal{A}×\mathcal{B}$. Zapiši $\mathcal{A}×\mathcal{B}$. Prenesi točke na ustrezna mesta.

Izberi pravilne trditve, ki se nanašajo na zadnjo aktivno sliko.

Če so elementi množic $\mathcal{A}$ in $\mathcal{B}$ števila, lahko kartezični produkt $\mathcal{A×B}$ ponazorimo v koordinatnem sistemu. Elemente kartezične- ga produkta – urejene pare $(a,b)$, ponazorimo kot točke $(a,b)$.

<NAZAJ
>NAPREJ319/661