Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Izračunaj še vse tri kvartile in medčetrtinski razmik za število dvigov telesa deklet. Nariši škatlo z brki.


Določili smo, da je $Q_1=41$, $Q_2=45,5$ in $Q_3=49$. Najmanjši podatek je $35$ in največji $56$. Medčetrtinski razmik znaša $Q=Q_3-Q_1=8$. Narišimo še škatlo z brki.

Četrtina deklet je naredila med $35$ in $41$ dvigov, druga četrtina med $41$ in $45,5$, tretja četrtina med $45,5$ in $49$ in zadnja četrtina med $49$ in $56$. Polovica deklet je naredila med $41$ in $49$ dvigov.

Če želimo primerjati med seboj podatke več skupin, je  dobro, če narišemo vse škatle z brki na isto sliko. Z opazovanjem spodnje slike ugotovi, kdo je boljši v dvigovanju trupa, fantje ali dekleta.

Zgled

Izračunaj vse tri kvartile za dolžino skoka v daljino, posebej za fante in posebej za dekleta. Podatke predstavi s škatlama z brki na isti sliki. Kdo je boljši v skoku v daljino, fantje ali dekleta?

Zgled

Podatke o dolžini skoka v daljino z mesta za fante in dekleta prenesi v računalniški program za delo s preglednicami ali dinamično geometrijo. Izračunaj standardni odklon in vse tri kvartile za vsako skupino podatkov. Podatke predstavi s škatlama z brki na isti sliki.

Zgled

Iz črtastega papirja izreži trak s $14$ vrsticami. Po velikosti urejene podatke o številu dvigov telesa deklet vpiši na trak tako, da v vsako vrstico vpišeš en podatek. Trak dvakrat zapored prepogni na pol. Trak razgrni. Katere vrednosti dobiš na prepogibih traku?

<NAZAJ
>NAPREJ655/661