Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V vsakdanjem življenju velikokrat govorimo o periodičnem nihanju; nihanju razpoloženja, nihanju letnih časov, nihanju temperature zraka ... Če taka dogajanja opišemo s funkcijo, se njene funkcijske vrednosti periodično ponavljajo.

Funkcija $f$ je PERIODIČNA, če obstaja realno število $\omega$, da velja

$f(x+\omega)=f(x)$ za vsak $x \in \cal{D}_f$.

Število $\omega$ imenujemo PERIODA funkcije, najmanjše tako število $\omega_0$ pa OSNOVNA PERIODA.  V albumu slik si oglej nekaj primerov.

Grafi periodičnih funkcij so vzdolž celotnega definicijskega območja sestavljeni iz enakih delov. Širina najmanjšega ponavljajočega se dela je enaka osnovni periodi funkcije.

Primera periodičnih funkcij sta tudi kotni funkciji sinus in kosinus. Ko namreč kot $x$ povečamo za poljuben večkratnik polnega kota, se vrednosti sinusa in kosinusa ponovita (pridemo do iste točke na enotski krožnici).

Za vsak kot $x$ torej veljata enakosti


$\sin(x+2k\pi)=\sin x$ in
$\cos(x+2k\pi)=\cos x$,
kjer je $k \in \mathbb{Z}$.

Periode
funkcij sinus in kosinus so $2\pi$, $4\pi$, $6\pi$ ...
Osnovna perioda funkcij sinus in kosinus je $2\pi$.

<NAZAJ
>NAPREJ15/610