Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Potence z enako stopnjo

Miha in Maja sta bila na počitnicah na kmetiji pri stricu Igorju. Ko sta opazovala, kako stric molze krave, je radovedni Miha Maji zastavil uganko: "V vsakem od štirih hlevov so štiri staje. V vsaki staji so štiri krave. Vsaka krava da dvakrat na dan po dve dvolitrski kanglici mleka. Koliko mleka dajo vse krave v enem dnevu?"

Morda si opazil, da je Maja množila potenci z enako stopnjo. Poznaš pravila množenja in deljenja potenc z enako osnovo. V nadaljevanju boš spoznal pravila za množenje in deljenje potenc z enakimi stopnjami. Znal boš potencirati ulomke in potence.

Ponovitev

1. Osnova potence $2,3^4$ je število $3$.

Drži. Ne drži.

2. Izračunaj.

$.$ $4 \cdot (-5) =$ -20
    $(-8)\cdot 7=$ -56
    $(-6)\cdot(-7)=$ 42
$40:(-5)=$ -8
    $(-21):3=$ -7
    $(-55):(-11)=$ 5

3. Potenci zapiši s produktom enakih faktorjev.

$a^5=$ a $\cdot$ a $\cdot$ a $\cdot$ a $\cdot$ a

$(-x)^5=($ -x $)\cdot($ -x $)\cdot($ -x $)\cdot($ -x $)\cdot($ -x $)$

4. Izračunaj in poveži potence z njihovo vrednostjo.

<NAZAJ
>NAPREJ133/540