Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Aritmetična sredina

Bratje Jan, Jure, Tilen in Miha prejemajo različno višino žepnine. Prikaži višino njihove žepnine s stolpci (povleci kvadratke). Nato se mama odloči, da bodo vsi prejeli enako žepnino, skupna količina denarja pa naj ostane enaka. Povleci krožce in za vsakega prikaži, kolikšno žepnino bo prejel. Kako je mama vedela, kolikšno žepnino bo dobil vsak?

Aritmetično sredino si spoznal že v sedmem razredu. V nadaljevanju boš spoznal, kako se aritmetična sredina spreminja.

PONOVITEV

1. V skupini šestih sošolcev se pogovarjajo, katere značilnosti bi imel nekdo, ki bi predstavljal lastnosti posameznih sošolcev celotne skupine. Tudi sam se pogovori s sošolci, katere podatke bi pripisali predstavniku skupine.

2. Izberi poljubni naravni števili. Katero število leži na številski premici natanko na sredini med izbranima številoma?

3. Za vsako dvojico zapiši vrednost na sredini.

$4\ \rm{€}$    5,10 $\rm{€}$    $6,20\ \rm{€}$    
$3,27\ \rm{m}$    3,71 $\rm{m}$    $415\ \rm{cm}$

4. Število $4\frac{15}{16}$ leži na sredini med številom $2,25$ in številom $a$.
Število $a$ vpiši z decimalno številko.

$a=$ 7,625

5. Premakni točko na sredino med števili, označeni z $A$ in $B$.

<NAZAJ
>NAPREJ358/540