Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preiskave

Matej je pri pouku biologije raziskoval najvišje hitrosti, ki jih lahko dosežejo kopenske živali. Brskal je po spletu in zapisal podatke v preglednico. Prikaži podatke s stolpčnim prikazom.

Izračunaj, kolikšno razdaljo preteče vsaka žival, če z najvišjo možno hitrostjo teče $5$ sekund.

Mateja je zanimala najvišja hitrost kopenskih živali. Pridobil je podatke, jih uredil in prikazal s stolpčnim prikazom. Iz znanih podatkov je izračunal novi podatek.

V nadaljevanju boš tudi sam raziskoval, iskal podatke in izračunal nove podatke.

Ponovitev

Hkrati vržemo dve igralni kocki. Zmnožimo število padlih pik. Če je zmnožek večkratnik števila $6$, vpiši v preglednico V, drugače vpiši N. Zapiši vse možnosti.

$\cdot$
 $1$
 $2$
 $3$  $4$
 $5$
 $6$
$1$
N N
N N
N
V
$2$
N
N
V
N
N
V
$3$
N
V
N
V
N
V
$4$
N
N
V
N
N
V
$5$
N
N
N
N
N
V
$6$
V
V
V
V
V
V
Število zmnožkov, večkratnikov števila $6$ je 15 .
Lahko raziščeš tudi možnost, ko je zmnožek števila pik večkratnik števila $4$. Lahko si zamisliš tudi lastno raziskavo.
<NAZAJ
>NAPREJ371/540