Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Racionalna števila

Termometra merita temperaturo v istem prostoru. Odčitaj temperaturo na vsakem termometru. Temperaturi vpiši v vnosni polji tako, da za levi termometer vpišeš temperaturo zaokroženo na celo število, za desnega pa uporabi decimalno piko. Temperaturo lahko spreminjaš z drsnikom.

V vsakdanjem življenju pogosto ne moremo shajati samo s celimi števili. Tehtnica lahko pokaže $76,4\;\rm{kg}$, zdravnik predpiše recept za $\frac{3}{4}$ žlice sirupa, plastenka soka drži $1,5\;\ell\;\ldots$ Vsa omenjena števila ne sodijo v množico celih števil $\mathbb{Z}$. Spoznali bomo še eno številsko množico — množico racionalnih števil.

Ponovitev

1. Uredi cela števila po velikosti od najmanjšega do največjega.


2. Kateri številski množici pripada dano število? Označi z $\in$ ali $\notin$.

<NAZAJ
>NAPREJ8/540