Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina kvadra

Manjšo škatlico (na primer za vžigalice) prevračaj po listu papirja. Vsakokrat, ko je na papirju naslednja ploskev, ploskev obriši s svinčnikom. Koliko ploskev obrišeš, ko so na papirju vse ploskve kvadra? Poimenuj nastalo sliko na papirju. V pomoč ti je prikaz prevračanja kvadra v prostoru.

Na spodnjem prikazu s pravokotniki sestavi vsaj pet slik, ki lahko nastanejo po prevračanju kvadra. Prikazan je en primer.

V nadaljevanju se boš naučil računati velikost površine kvadra.

Ponovitev

1. Darilni paket v obliki kvadra ima tri različno velike mejne ploskve: $15 \,{\rm dm^2},10 \,{\rm dm^2}$ in $ 6 \,{\rm dm^2}$. Najmanj koliko papirja potrebujemo, da oblepimo darilni paket?

2. Izračunaj širino pravokotnika, njegov obseg in ploščino. Podatke preberi s skice.

 

Širina pravokotnika je 6 ${\rm cm}$, obseg 28 ${\rm cm}$, ploščina pa 48 ${\rm cm^2}$.

<NAZAJ
>NAPREJ515/540