Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Diagonalni preseki kvadra in kocke

Anja za peko peciva potrebuje polovico običajnega masla. Prelistaj album in si oglej nekaj možnosti, kako lahko Anja prereže maslo na polovico. Kaj lahko poveš o ploskvah, ki nastanejo ob prerezu? Razmisli, ali obstaja še več načinov prereza masla na polovico?

Kvader lahko na različne načine razdelimo na enaka dela. V tej enoti boš podrobneje spoznal ploskve, ki nastanejo, ko kvader prerežemo po njegovih ploskovnih diagonalah.

Ponovitev

1. Izračunaj dolžine diagonal v kvadru z dolžino $a= 5\,{\rm cm}$, širino $b= 6\,{\rm cm}$ in višino $c= 8\,{\rm cm}$. Pomagaj si s spodnjim prikazom.

Dolžine diagonal zaokroži na desetine natančno.

$d_1= $ 7,8 ${\rm cm}$                 
 $d_3= $ 10 ${\rm cm}$
$d_2= $ 9,4 ${\rm cm}$  $d= $ 11,2 ${\rm cm}$

2. Dolžine ploskovnih diagonal kocke so skladne.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ533/540