Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prištevanje in odštevanje številskih izrazov

Tone je imel na bančnem računu $254\,\rm{€}$. V torek je dopoldne opravil dvig $125\,\rm{€}$. Popoldne istega dne je opravil polog $39\,\rm{€}$. V četrtek dopoldne je dvignil $206\,\rm{€}$. Tega dne popoldne je položil $20\,\rm{€}$. Izračunaj stanje na Tonetovem bančnem računu v četrtek zvečer.

Med spodnjimi številskimi izrazi izberi vsakega, s katerim lahko izračunaš stanje na Tonetovem bančnem računu v četrtek zvečer.

V številskem izrazu so z računskimi operacijami povezana števila. Vrednost številskega izraza izračunaš z upoštevanjem zakonov računanja. V nadaljevanju boš spoznal postopek spretnega računanja z racionalnimi števili. Prišteval in odšteval boš številske izraze.

Ponovitev

1. Številom v preglednici zapiši nasprotna števila.

Število
$5$
$-3$
$-1,8$
$0$
Nasprotno število
-5
3
1,8
0

2. Odpravi oklepaje.

$+(+4)=$ 4
$+(-4)=$ -4
$-(-(-3,2))=$ -3,2
$-(+4)=$ -4
$-(-4)=$ 4
$-(-(-(+\frac{1}{5})))=$ -
1
5

3. Premakni številske izraze tako, da bo veljala enakost.

<NAZAJ
>NAPREJ55/540