Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina kocke

Nina želi kocke oblepiti z barvnim papirjem. Najmanj koliko papirja potrebuje za posamezno kocko? Velikost ene mejne ploskve kocke preberi s slike.

K velikosti vsake mejne ploskve zapiši, najmanj koliko papirja potrebuje, da oblepi kocko.

Ploskev
Papir
Ploskev
Papir
$1\,{\rm cm^2}$
  6 ${\rm cm^2}$     $6,25\,{\rm cm^2}$   37,5 ${\rm cm^2}$
$2,25\,{\rm cm^2}$   13,5 ${\rm cm^2}$     $9\,{\rm cm^2}$    54 ${\rm cm^2}$
$4\,{\rm cm^2}$    24 ${\rm cm^2}$     $12,25\,{\rm cm^2}$    73,5 ${\rm cm^2}$

Velikosti ene mejne ploskve kock se povečujejo po nekem pravilu. Ugotovi to pravilo in zapiši, najmanj koliko papirja potrebuje Nina, da oblepi naslednji dve kocki v tem zaporedju.

V nadaljevanju boš računal površino kocke. Iz znane površine kocke boš računal dolžino roba kocke in dolžine ploskovnih ter telesnih diagonal.

Ponovitev

1. Ploščine, zapisane na listkih, razvrsti od leve proti desni od najmanjše do največje.

2. V zvezek nariši kvadrat z dolžino diagonale $5\,{\rm cm}$. Izračunaj njegovo ploščino.

3. Dopolni.

Ploščina kvadrata s stranico z dolžino $8\,{\rm cm}$ je 64 ${\rm cm^2}$. Ploščina kvadrata s $25\,\%$ daljšo stranico je 100 ${\rm cm^2}$. Ploščina kvadrata se poveča za 36 ${\rm cm^2}$,  kar je (več, manj, enako) več kot $25\,\%$.
<NAZAJ
>NAPREJ490/540