Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enakostranični trikotnik

Mama prereže pecivo. Vsak kos peciva ima v prerezu enakostranični trikotnik. Nina želi vsak kos peciva prerezati še na polovico tako, da reže pravokotno na ploskev enakostraničnega trikotnika. Kateri lik dobi v prerezu?

 

Lastnosti enakostraničnega trikotnika že poznaš. Enakostranični trikotnik lahko razpoloviš na dva skladna pravokotna trikotnika. V nadaljevanju boš uporabljal Pitagorov izrek v pravokotnem trikotniku, ki je del enakostraničnega trikotnika.

Ponovitev

1. Izberi pravilne trditve.

2. V zvezek načrtaj enakostranični trikotnik s stranico $a=3\,\rm{cm}$. Izračunaj obseg enakostraničnega trikotnika.

3. S pomočjo orodij enakostraničnemu trikotniku načrtaj višinsko točko.

4. Za vsak prikazani lik izračunaj neznano dolžino.$b=$ 6 $\,\rm{cm}$
$c=$ 10 $\,\rm{cm}$ 
<NAZAJ
>NAPREJ448/540