Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Koordinate točk na premici in v ravnini

Pri igri potapljanje ladjic igralci ugotavljajo lego ladij v mreži polj. Na mreži polj je slika. Določi lego izrezanih sličic tako, da povlečeš črke in številke na prazna mesta. Lega ene sličice je zapisana.

Lega vsake sličice je natančno določena z dvema podatkoma.
Lega slike števila na številski premici je določena z enim podatkom. Povleci števila na prava mesta.

V nadaljevanju se boš še več naučil o natančnem določanju lege na številski premici in v koordinatni mreži. Prikazal boš rešitev neenačbe na številski premici.

Ponovitev

1. Luka je med počitnicami tekel. Z grafom smo prikazali pretečeno pot. Tekel je navkreber, navzdol in po ravnem, zato se spreminja nadmorska višina (n. višina). Oglej si prikaz in dopolni odgovore.

a) Luka je začel teči na nadmorski višini 10 $\rm{m}$.
b) Ko je pretekel $8\ \rm{km}$, je bil na nadmorski višini 70 $\rm{m}$.
c) $C($ 12 , 70 $)$.

2. Kaj lahko poveš o legi točke $E$ v zgornjem prikazu?

3. Na številski premici število $12$ prezrcalimo čez število $5$.

Prezrcaljena točka je slika števila -2 .
<NAZAJ
>NAPREJ292/540