Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

V mesecu novembru so se mleko in mlečni izdelki podražili za $5\ \rm{\%}$. Izračunaj, koliko denarja je Žan plačal za $3$ litre mleka pred podražitvijo in po njej. Cena litra mleka pred podražitvijo je bila $0,80\ \rm{€}$.

Pred podražitvijo je za $3$ litre mleka plačal 2,40 $\rm{€}$.
Po podražitvi je za $3$ litre enakega mleka plačal 2,52 $ \rm{€}$.
2.

Cena avta pred podražitvijo je bila $7\,800\ \rm{€}$.

Po $10\ \rm{\%}$ podražitvi je cena avta višja za 780 $\rm{€}$.
3.

Prikazano je $20\ \rm{\%}$ nekega števila. Premakni točko in predstavi $130\ \rm{\%}$ števila.

4.

Babica je $100\ \rm{€}$ razdelila med svoje vnuke. Prvi je dobil $46\ \rm{\%}$ razdeljenega denarja. Drugi je dobil $20\ \rm{\%}$ razdeljenega denarja ter tretji preostanek denarja.

Prvi vnuk je dobil 46 $\rm{€}$. Drugi vnuk je dobil 20 $\rm{€}$.
Tretji vnuk je dobil 34 $\rm{€}$.
5.

V nekem kraju je bilo v lanskem letu $95$ sončnih dni.

V lanskem letu je bilo (zaokroži  na cele) 26 $\rm{\%}$ sončnih dni. 
6.

V trgovini A je cena majice $20\ \rm{€}$. Najprej ceno zvišajo za $10\ \rm{\%}$, nato še za $5\ \rm{\%}$. Rok je v trgovini B kupil enako majico, ki je imela prvotno ceno $20\ \rm{€}$. V trgovini B so ceno najprej zvišali za $5\ \rm{\%}$, nato še za $10\ \rm{\%}$. Primerjaj končni ceni majic v trgovini A in B.

7.

Po znižanju cen za $4\ \rm{\%}$ stane hladilnik $450\ \rm{€}$.

Pred znižanjem je Anja za hladilnik plačala 468,75 $\rm{€}$.
8.

Podjetnik Jože je svoje prihranke skrbno shranil na banko. $8\,000\ \rm{€}$ je vezal za $12$ mesecev. Na spletni strani banke je dobil naslednje podatke. 

Obresti vezave znašajo 336 $\rm{€}$.
<NAZAJ
>NAPREJ331/540