Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Višino premakni v enakokraki trapez tako, da boš v enakokrakem trapezu prikazal pravokotni trikotnik. Nato preberi potrebne podatke in izračunaj dolžino višine ter dolžino krajše osnovnice enakokrakega trapeza.

2.

Poglej sliko enakokrakega trapeza. Dolžina katete $x$ pravokotnega trikotnika je $4,5\,\rm{cm}$. 

Drži. Ne drži. Namig
3.

Izračunaj dolžino kraka enakokrakega trapeza z dolžinama osnovnic $a=130\,\rm{mm}$, $c=40\,\rm{mm}$ in dolžino višine $v=28\,\rm{mm}$. V zvezek nariši ustrezno skico. Računaj z računalom.

4.

V zvezek načrtaj enakokraki trapez s podatki $a=6\,\rm{cm}$, $b=4\,\rm{cm}$, $\alpha=\beta=70^\circ$. Narisanemu trapezu vriši višino in izmeri njeno dolžino. Izmeri še potreben podatek in dolžino višine izračunaj. Uporabi računalo.

5.

Dolžini osnovnic enakokrakega trapeza sta $a=7\,\rm{cm}$ in $c=3\,\rm{cm}$. Dolžina kraka enakokrakega trapeza je $b=5\,\rm{cm}$. Zapiši točen obseg in ploščino enakokrakega trapeza.

6.

Dolžina diagonale $e$ enakokrakega trapeza je $10\,\rm{cm}$. Uporabi podatke s slike.

Drži. Ne drži. Namig
<NAZAJ
>NAPREJ464/540