Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Rešujemo enačbo $4x-5=7-2x$. Primerjaj levo in desno stran zapisanih ekvivalentnih enačb.

S preoblikovanjem enačbe v ekvivalentno enačbo prištevanje števila na eni strani enačbe zapišemo z odštevanjem števila na drugi strani enačbe.

Zgled

Povleci člene tako, da zapišeš ekvivalentno enačbo, ki ima vse člene z neznanko na levi strani enačbe, člene brez neznanke na desni strani enačbe.

Zgled

Dopolni v ekvivalentne enačbe. Vpiši manjkajoče člene.

$4-2x=4x-2$
$-2x$ -4x $=-2$ -4
-6x $=$ -6
$x=$ 1

Zgled

Uredi postopek reševanja linearne enačbe. Ekvivalentne enačbe postavi na pravo mesto. Naredi preizkus.

Zgled

Ana je reševala enačbo $4x-8=4-2x$ in izračunala rešitev $x=6$. Preveri pravilnost njene rešitve in popravi morebitne napake v njenem postopku reševanja.

<NAZAJ
>NAPREJ58/513