Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Računanje celote

Miha se je s kolesom odpravil v šolo. Do lipe, ki stoji na $\frac{2}{3}$ poti od doma do šole, je prekolesaril $4$ kilometre. Kolika je dolžina Mihove poti od njegovega doma do šole? Postavi šolo na ustrezno mesto.

Miha še ima do šole $\frac{1}{3}$ poti. Celotno pot lahko zapišemo z ulomkom $\frac{3}{3}$. Prehodil je $\frac{2}{3}$ poti ali $4\,\rm{km}$. Sklepamo, da je $\frac{1}{3}$ poti 2 $\rm{km}$. 

Torej velja: $\frac{2}{3}$ od 6 $\rm{km}$ = $4\,\rm{km}$.

Z znanim deležem celote (ulomkom) in izračunanim delom (številom) lahko sklepamo na celoto. Izračunani del delimo s števcem ulomka. Izračunani količnik množimo z imenovalcem ulomka. 

Zgled

Maja je razporejala jabolka v košare. Razporedila je $4$ jabolka, to je $\frac{2}{3}$ jabolk, ki jih bo razporedila. Preostala jabolka bo postavila v hladilnik. Koliko jabolk bo razporedila v košare? Prikaži.

$\frac{2}{3}$ jabolk so $4$ jabolka. $\frac{1}{3}$ jabolk sta 2 jabolki.

Vseh jabolk, ki jih bo Maja razporedila, je 6 .

Torej velja: $\frac{2}{3}$ od 6 jabolk = $4$ jabolka.

S katerim številskim izrazom izračunamo celoto, če $4$ predstavlja $\frac{2}{3}$ celote?  

<NAZAJ
>NAPREJ260/667