Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zakoni računanja

Katja in Grega sta tekmovala v hitrem računanju. V tem je zmagovalec tisti, ki najhitreje izračuna vrednost številskega izraza. Pri tem morajo biti vsi zapisi matematično pravilni. Poglej, kako sta računala Katja in Grega. Primerjaj njun postopek računanja.

Katja je računala tako:

Grega je računal drugače:

Kdo je pravilno računal?

Kdo je zmagal? Utemelji odgovor.

Katja in Grega sta izračunala vrednost številskega izraza. Pri tem je vsak od njiju upošteval nekatera pravila računanja. V nadaljevanju poglejmo, katera pravila oziroma računski zakoni, veljajo za računske operacije.

Ponovitev

1. Delimo števili. Izračunamo razliko.

Drži. Ne drži.

2. Poimenuj člene računske operacije.

$\ \ \ 78 \ \ \ +$
$\ \ \ 12 \ \ \ =$ $ \ \ \ 90$
  seštevanec   seštevanec   vsota

3. Izračunaj vrednost številskih izrazov.

a) $12 + 45 =$
  57
 b) $4\cdot 52 =$
  208
 c) $72 : 3 =$
  24
č) $41 - 14 =$
  27
 d) $7^3 =$
  343  e) $891 : 9=$
  99
<NAZAJ
>NAPREJ107/667