Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ploščine likov

V hiši moramo vedno kaj preurediti: polagamo ploščice, laminat, obnoviti moramo kopalnico, pleskamo stene, v kuhinji zamenjamo poškodovani pult ...  Kaj imajo skupnega vsi našteti primeri?

Pri takih opravilih nas med drugim zanima, koliko ploščic ali  laminata potrebujemo, da prekrijemo tla. Zanima nas, koliko barve moramo kupiti, da prepleskamo stene. Vedeti moramo, kaj izmeriti, ko naročimo pult, da se bo natančno prilegal naši kuhinji. Potrebujemo podatke o velikosti naših tal, sten in pulta. Vemo že, da ploščino ploskev merimo v kvadratnih metrih, kvadratnih decimetrih ... V nadaljevanju bomo spoznali, kako bomo izračunali velikosti takih ploskev. 

Ponovitev

Najprej oceni, nato preštej, koliko likov potrebujemo, da prekrijemo spodnjo ploskev.

Seveda je manj zapleteno, če ploščino merimo v standardnih enotah za merjenje ploščine. V zvezek nariši  ploščinske enote ($1\,{\rm dm^2}$, $1\,{\rm cm^2}$, $1\,{\rm mm^2}$), ponovi povezavo med njimi, nato pa pretvori še spodnje količine.

$24\,{\rm dm^2} =$ 2400 ${\rm cm^2}$          $5\,{\rm mm^2} =$ 0,05 ${\rm cm^2}$

$3,4\,{\rm m^2} =$ 34000 ${\rm cm^2}$         $150\,{\rm dm^2} =$ 1,5 ${\rm m^2}$ 

<NAZAJ
>NAPREJ509/667