Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zaokroževanje naravnih števil

Andrejev oče je čebelar. Povedal je Andreju, da so čebele zelo koristne živali. Zbirajo med in oprašujejo cvetove. "V enem panju jih je $60\,000$," je rekel oče. Andrej se je nad tem močno zamislil. "Le kako so prešteli, da jih je točno $60\,000$?" se je spraševal. Odgovori Andreju.

Nekatere podatke, na primer telesno temperaturo, sporočimo z natančnim številom. Za kake druge podatke je dovolj, da sporočimo približno vrednost. V ta namen števila zaokrožimo.  Poglejmo, kako.

Ponovitev

1. Med katerima številoma na številski premici leži slika števila $15$?

2. Katero število dobimo, če številu $4\,165$ prištejemo eno stotico?

3. Katera števka je v številu $812\,456$ na mestu stotic?

To je števka 4 .

4. V številu $1\,756\,454$ je na mestu desettisočic števka $7$.

Drži. Ne drži.

5. Zapiši število $7\,001\,289$ z desetiškimi enotami.

<NAZAJ
>NAPREJ45/667