Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Rimske številke

Aleš je med sprehodom po mestu na steni starejše zgradbe opazil zapis, ki je na spodnji sliki.

Vprašal se je: "Le kje sem že videl podobne zapise?" Spomnil se je različnih primerov. Oglej si jih. Si se tudi ti že srečal s podobnimi zapisi?

Številke, ki jih uporabljamo za zapis števil, izvirajo iz indijskega in arabskega zapisa. V Evropi so števila včasih pisali na drugačen način. Spoznali bomo številke, ki so jih uporabljali v starem Rimu. Uporabljamo jih tudi še danes.

Ponovitev

1. Katero število je prikazano s črtičnim prikazom? Zapiši s številko.

a)    b)
   Prikazano je število 12 .
   Prikazano je število 32 .

2. Iz prikaza preberi, koliko kilometrov cestnega omrežja imajo Avstrija, Francija, Španija in Italija. Vpiši številke.

Avstrija ima 810000 kilometrov dolgo cestno omrežje. Francija ima 900000 kilometrov dolgo cestno omrežje. Španija ima 660000 kilometrov dolgo cestno omrežje. Italija ima 650000 kilometrov dolgo cestno omrežje.
<NAZAJ
>NAPREJ37/667