Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Reševanje enačb

V okencu zbriši trenutno vrednost in vpiši tako vrednost, da bo tehtnica v ravnovesju. Razmisli, kako enačbo bi lahko zapisali, da bo tehtnica v ravnovesju.

Rešitev enačbe za tehtnico smo preprosto uganili. V nadaljevanju boš izvedel, da enačbe lahko rešujemo na več različnih načinov. Spoznali bomo reševanje s premislekom, z diagramom in s pomočjo preglednice.

Ponovitev

1. Izmed spodnjih zapisov izberi enačbe.

2. Vstavi vrednosti, da dobiš enakosti.

a) 5 $\; :5 = 1$ 
 b) $56 : $ 8 $= 7$ 
 c) $14 - $ 3 $= 11$
č) $107 = 103 +$ 4  d) 7 $\cdot\; 11 = 77$  e) $36 = $ 39 $- 3 $

3. Preizkusi z računanjem, ali je število $x = 5$ rešitev enačbe. Izbira Drži. pomeni, da je rešitev, izbira Ne drži. pomeni, da ni rešitev.

a) $x + 3 = 9$

Drži. Ne drži. Namig

b) $16 - x = 5$

Drži. Ne drži.

c) $x \cdot3 = 15$

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ168/667