Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Prostornina kvadra in kocke

Trije sošolci so pri tehničnem pouku iz pločevine izdelali različna telesa. Po končanem delu se je med njimi razvnela razprava, kdo je izdelal večjo posodico. Enake kocke zlagaj drugo poleg druge v posodice in jim pomagaj ugotoviti, katera posodica je največja.

Ko so se sporazumeli o velikosti svojih posodic, jih je zanimalo, kdo je pri izdelavi svojega izdelka porabil največ pločevine. Pomagaj jim odgovoriti še na to vprašanje o površini njihovih posodic.

O tem, da vsak predmet (telo) zavzema del prostora in ima prostornino, si že veliko slišal. Telesom že znaš določiti prostornino z merjenjem ali preštevanjem enotskih kock. V nadaljevanju pa se boš naučil nekaterim telesom prostornino tudi izračunati.

Ponovitev

1. Kako še rečemo prostornini drugače?

2. Enote za merjenje prostornine premakni v sodček.

<NAZAJ
>NAPREJ550/667