Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Prikazani so desetiški ulomki. Razvrsti prikaze od najmanjšega ulomka do največjega ulomka.

Prikazane ulomke zapiši v zvezek.

Zgled

Po nekem pravilu smo zapisali ulomke $\frac{1}{10}$, $\frac{1}{100}$, $\frac{1}{1\,000}$. Ugotovi pravilo. Po tem pravilu zapiši naslednje tri ulomke.  

Zgled

Ob desetiških ulomkih zapiši D, ob tistih, ki niso desetiški, pa zapiši N.

$\frac{10}{3}$ N     $\frac{3}{10}$ D     $\frac{2}{3}$ N      $\frac{3}{100}$ D

Desetiški ulomki na številski premici

Razvrsti ulomke k številski premici.

Desetiške ulomke lahko prikažemo na številski premici.

Zgled

V zvezek nariši številsko premico. Enota naj bo dolga 10 cm. Na številski premici prikaži ulomke $\frac{1}{10}$, $\frac{6}{10}$, $1 \frac{3}{10}$ in $\frac{20}{10}$.

Zgled

Na številski premici prikažemo števili $\frac{3}{10}$ in $\frac{5}{10}$. Kateri desetiški ulomek leži med prikazanima številoma?

<NAZAJ
>NAPREJ267/667