Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Grafično odštevanje kotov

Izmeri velikost kotov $\alpha$ in $\beta$. Nato kot $\beta$ postavi tako, da bo imel skupen vrh s kotom $\alpha$. Krak kota $\beta$ naj se dotika kraka kota $\alpha$ tako, da se kota prekrivata. Kaj lahko poveš o kotu, ki ga kot $\beta$ ne prekriva?

Premikaj točko, nato opiši potek risanja razlike.

Kote grafično odštevamo. Koti v razliki imajo skupen vrh. Vsak naslednji kot ima s predhodnim skupen krak. Koti se prekrivajo. Razlika kotov je kot.

Zgled

V zvezek nariši kote $\alpha=82^{\circ}$, $\beta=53^{\circ}$ in $\gamma=17^{\circ}$. Z uporabo šestila in ravnila nariši $\alpha-\beta$, $\beta-\gamma$ in $\alpha-\beta-\gamma$ .

Zgled

Na sliki so koti $\alpha$, $\beta$ in $\gamma$. Izberi pravilno enakost.

Zgled

Razlika polnega kota in pravega kota je udrti kot. Razlika topega kota in pravega kota je ostri kot. Razlika iztegnjenega kota in pravega kota je pravi kot.
<NAZAJ
>NAPREJ600/667