Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Razmerje in merilo

Jan in Tanja sta obiskala zelo znani park Minimundus v Celovcu. Videla sta veliko svetovnih zanimivosti na enem mestu. Pojasni, kako je to mogoče.

Pri povečavah ali pomanjšavah si pomagamo z merilom. Merilo je razmerje med povečano ali zmanjšano velikostjo in pravo velikostjo.

Zgled

Luka je dobil avtomobil znamke Ferrari, na katerem piše $1:16$. Kaj to pomeni?

Zgled

Zemljevid je narisan v merilu $1:25 \, 000$. Premikaj točko. Izračunaj zahtevane razdalje.

Razdalja med točkama $A$ in $B$ na zemljevidu je 4,4 $\rm{cm}$. Razdalja v naravi je 1100 $\rm{m}$. Razdalja med točkama $A$ in $C$ je 1,9 $\rm{cm}$. Dejanska razdalja je 475 $\rm{m}$. Razdalja med točkama $A$ in $D$ na zemljevidu je 2,6 $\rm{cm}$. Razdalja v naravi je 650 $\rm{m}$.
<NAZAJ
>NAPREJ487/667