Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
7.

Kolo na kolesu se na $100 \, \rm{m}$ dolgi poti zavrti $40$-krat. Jan prekolesari $0,8 \, \rm{km}$. Kolikokrat se je zavrtelo kolo na njegovem kolesu?

8.

Iz pol kilograma svežih gob pridobimo $8 \, \rm{dag}$ posušenih gob. Poveži pare količine svežih s količino posušenih gob. Količina svežih gob je zapisana na levi strani.

$1 \, \rm{kg}$
$16 \, \rm{dag}$
$0,4 \, \rm{kg}$
$64 \, \rm{g}$
$6 \, \rm{dag}$
$0,096 \, \rm{kg}$
$10 \, \rm{dag}$
$16 \, \rm{g}$
Število napačnih: 0
9.

Šopek s tremi vejicami zelenja in petimi vrtnicami stane $8,40 \, \,\rm{€}$. Vejica zelenja stane $0,80 \, \, \rm{€}$. Koliko stane šopek s petimi vejicami zelenja in tremi vrtnicami?

10.

Kvadrat z obsegom $4 \, \rm{cm}$ ima ploščino $1 \, \rm{cm^2}$. Kolika je ploščina kvadrata z dvakrat večjim obsegom?

11.
Za $2,4 \, \rm{kg}$ sadja plača gospa Novak $4,32 \, \, \rm{€}$. Gospa Teržan kupi enako sadje in plača $3,24 \, \, \rm{€}$. Gospa Teržan je kupila 1,8 $\rm{kg}$ sadja.
12.

Opravi preiskavo. Nariši kvadrat z obsegom $4 \, \rm{cm}$. Izračunaj njegovo ploščino. Na naslednji sliki nariši kvadrat z dvakrat večjim obsegom. Izračunaj ploščino kvadrata. Naslednji kvadrat ima spet dvakrat večji obseg od predhodnega. Izračunaj njegovo ploščino. Z razmislekom nadaljuj. Zapiši ugotovitve v zvezek in razpravljaj s sošolci.

<NAZAJ
>NAPREJ500/667