Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
12.
13.

Jaka se odpravlja na $225\,{\rm km}$ dolgo pot. Povprečna poraba goriva njegovega avtomobila je $7,2\,{\rm l}/100\,{\rm km}$. Najmanj koliko goriva mora biti v rezervoarju avtomobila?

14.
15.

Linda zelo rada obiskuje gledališke predstave. Za ta namen je na mesec pripravljena dati $30\,{\rm EUR}$. Največ koliko predstav na mesec si lahko ogleda, če je povprečna cena vstopnice za gledališče $a\,{\rm EUR}$? Razišči.

16.

V paru s sošolcem poiščita na spletnih straneh ceno lokalnega avtobusa in taksija, vsak za svoj kraj. Primerjajta cene prevozov med seboj. Raziščita, najmanj koliko kilometrov se moramo peljati, da bo vožnja z avtobusom ugodnejša od vožnje s taksijem.

17.

Zapiši besedilno nalogo, ki bi jo rešil z neenačbo: $$40+18\cdot x\leq 420$$ Bodi ustvarjalen. Besedilno nalogo, ki si jo sestavil, naj reši sošolec.

18.

Reši linearno neenačbo $$ax+b\leq 0,$$ kjer je $x$ neznanka, števili $a$ in $b$ pa sta parametra.

<NAZAJ
>NAPREJ489/661