Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kot med premicama je odvisen le od njunih smernih koeficientov in ga izračunamo po obrazcu $$\tan\varphi=\Bigl |\frac{k_1-k_2}{1+k_1\cdot k_2}\Bigr |$$

Zgled

Izračunajmo kot med premicama $2x+3y-7=0$ in $6x-y+1=0$ na minuto natančno. Najprej iz obeh izrazimo smerni koeficient, nato uporabimo zgornji obrazec.

$2x+3y-7=0 \quad \Rightarrow \quad k_1=-2/3$

$6x-y+1=0 \quad \Rightarrow \quad k_2=6$

$\varphi=\arctan \Bigl |\frac{-2/3-6}{1+(-2/3)\cdot 6}\Bigr |=\arctan \frac{10}{3} \doteq 73,3°=73°18'$

Z obrazcem za vmesni kot lahko premislimo tudi posebne medsebojne lege dveh premic.

vzporedni premici: $k_1=k_2$

pravokotni premici: $k_1=-\frac{1}{k_2}$ ali $k_1\cdot k_2=-1$

Ali lahko z obrazcem izračunamo tudi kot med premico in koordinatno osjo? Seveda, odgovore najdeš pod gumbi.

 

 

Obrazec za kot med dvema premicama se uporablja tudi pri računanju zornega kota. To je najmanjši kot, znotraj katerega leži opazovani objekt. Na aktivni sliki lahko premikaš opazovališče $T$ in oglišča večkotnika.

<NAZAJ
>NAPREJ109/610