Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
15.

Steno sobe želimo okrasiti z zaveso v obliki trapeza z osnovnico $3\ {\rm m}$ in  višino $2,5\ {\rm m}$. V enem od oglišč bo pravi kot, v drugem pa kot $60^\circ$. Koliko kvadratnih metrov blaga bomo morali kupiti?

16.

Marko je s prijatelji izdelal zmaja v obliki deltoida z diagonalama $1\ {\rm m}$ in $1,5\ {\rm m}$. Ta diagonala je tudi simetrala lika in eden od kotov ob njej je pravi kot. Kolikšno ploščino ima zmaj? Koliko metrov traku bodo napeljali ob njegovem robu?

17.

Enakokrakemu trapezu očrtamo krog. Središče očrtanega kroga je na daljši osnovnici, njegov polmer je $6\ {\rm dm}$. Zveznici središča kroga do oglišč $C$ in $D$ oklepata kot $120^\circ$. Izračunaj ploščino trapeza in jo zaokroži na dve decimalki. Konstruiraj ustrezno sliko s programom dinamične geometrije.

18.
<NAZAJ
>NAPREJ198/610