Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
14.

Glede na sliko poišči ustrezne pare.

$m$
$\sqrt{x^2+y^2}$
$n$
$\sqrt{y^2+z^2}$
$s$
$\sqrt{x^2+z^2}$
$k$
$\sqrt{m^2+z^2}$
Število napačnih: 0
15.

Kolikšna je dolžina roba kocke, ki ima enako dolgo telesno diagonalo kot kvader z robovi $a=2,1\,{\rm cm}$, $b=5,1\,{\rm cm}$ in $c=8\,{\rm cm}$? Računaj z računalom, izračunane dolžine zaokroži na desetine.

16.
17.

V kvadru z robovi $a$, $b$ in $c$, ploskovnimi diagonalami $d_1$, $d_2$ in $d_3$ in telesno diagonalo $d$ velja enakost:

                              $d_1^2+d_2^2+d_3^2=2\cdot d^2$.

Preveri, ali je to res.

18.

Ploskovna diagonala v kocki ima dolžino $3\sqrt{2}\,{\rm cm}$ in je enaka dolžini ploskovne diagonale osnovne ploskve kvadra. En osnovni rob kvadra je dolg $\sqrt{2}\,{\rm cm}$. Kolikšna je v kvadru dolžina drugega osnovnega roba?

<NAZAJ
>NAPREJ514/540