Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Deljenje z naravnim številom

Marko ima doma tri deske, dolge $2\,{\rm m}$, $2,4\,{\rm m}$ in $1,8\,{\rm m}$. Vsako želi razžagati na štiri enako dolge krajše deske. Pomagaj mu ugotoviti, kako dolge krajše deske bo dobil iz vsake deske. Pri računanju si pomagaj s prikazom deske in zapisom dolžin v decimetrih.

1. deska: $2\,{\rm m}:4=$ 20 $\,{\rm dm}:4=$ 5 $\,{\rm dm}=$ 0,5 $\,{\rm m}$

2. deska: $2,4\,{\rm m}:4=$ 24 $\,{\rm dm}:4=$ 6 $\,{\rm dm}=$ 0,6 $\,{\rm m}$

3. deska: $1,8\,{\rm m}:4=$ 18 $\,{\rm dm}:4=$ 4,5 $\,{\rm dm}=$ 0,45 $\,{\rm m}$ 

Decimalno število lahko delimo tudi brez pretvarjanja enot. Povleci točko na izbrano dolžino deske. Opazuj prikaz deljenja.

Pri deljenju decimalnega števila z naravnim številom delimo najprej celi del po pravilih deljenja. Decimalno vejico v količniku zapišemo, ko pri deljenju preidemo na desetine.

Zgled

Deli $24,5:5$.

Rezultat najprej ocenimo na cele dele: 25 $:$ 5 $=$ 5

Naredimo še preizkus.

4,9 $\cdot$ 5 $=$ 24,5

<NAZAJ
>NAPREJ436/667