Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Z denarjem lahko izrazimo vrednost izdelkov in storitev ter jih primerjamo med seboj. Večina članic Evropske unije uporablja skupno evropsko denarno enoto evro. Slovenija je članica Evropske unije od 1. maja 2004, od 1. januarja 2007 je evro v Sloveniji uradno plačilno sredstvo.

Za evro uporabljamo kratico EUR in simbol $€$. Stokrat manjša enota je cent. 

      $1\;{\rm €} = 100$ centov             $1$ cent $=\frac{1}{100}\;{\rm €} = 0,01{\rm €} $  

Zneske lahko zapišemo na različne načine. V zapisu z decimalno številko decimalna vejica loči del, večji od enega evra, od dela, ki je manjši od enega evra.

Z zneski lahko računamo. Računamo z zapisom zneskov v centih ali s premislekom.

S premikom točke si oglej nekatere primere uporabe računskih operacij z denarjem.

Skupni znesek vseh različnih evrskih bankovcev in kovancev je 888,88 ${\rm €}$.
<NAZAJ
>NAPREJ311/667