Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
16.

Na tržnici stane kilogram solate $1,60\;{\rm €}$. V trgovini stane kilogram enake solate $1,30\;{\rm €}$. Koliko denarja privarčujemo, če kupimo $2,5\;{\rm kg}$ solate v trgovini?

Če solato kupimo v trgovini, prihranimo 0,75 ${\rm €}$.
17.
18.
19.

Simon ima $4$ kovance po $2$ evra, $5$ kovancev po $1$ evro, $11$ kovancev po $50$ centov, $7$ kovancev po $20$ centov, $15$ kovancev po $10$ centov, $6$ kovancev po $5$ centov in $9$ kovancev po $1$ cent.

a) Izračunaj skupni znesek vseh Simonovih kovancev.

b) Simon želi čim več kovancev zamenjati za bankovce. Kolikšno vrednost kovancev lahko zamenja za bankovce?

c) Koliko je največje število kovancev, ki jih Simon lahko zamenja za bankovce? 

20.
21.

Ana je vzela s seboj na izlet $15,50\;{\rm €}$. Za vožnjo je porabila $\frac {3}{5}$ denarja, za $\frac {1}{2}$ preostalega denarja pa si je kupila malico. Od denarja, ki ji je ostal, je $\frac{2}{5}$ posodila sošolcu. Koliko denarja je prinesla domov?

Domov je prinesla 1,86 ${\rm €}$.
<NAZAJ
>NAPREJ314/667