Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Seštevamo in odštevamo

Noj, prepelica in kokoš so znesli jajca. Smiselno poveži maso jajca z živaljo, ki jo je znesla. Koliko tehtajo vsa tri jajca skupaj?

Vsa tri jajca skupaj tehtajo 1565 ${\rm g}$. To je 156,5 ${\rm dag}$, kar je 1,565 ${\rm kg}$. 

Čez čas kokoš znese še eno jajce. Skupna masa vseh jajc se poveča na $161\,{\rm dag}$. Koliko tehta drugo kokošje jajce?

Drugo kokošje jajce tehta 45 ${\rm g}$.

Merska števila mase v enaki merski enoti seštevamo in odštevamo. Izračunani vrednosti pripišemo izbrano mersko enoto.

Zgled

Kmet Ivan je pridelal $7,25\;{\rm t}$ krompirja. Za seme ga je shranil $500\;{\rm kg}$, prodal pa je $6,4\;{\rm t}$ krompirja. Ostali krompir je pustil za domačo rabo. Koliko kilogramov krompirja je prihranil za domačo rabo?

Za domačo rabo je prihranil 350 ${\rm kg}$ krompirja.

Mojca, Aleš in Ema so nalogo rešili na različne načine. Pojasni njihove postopke reševanja. Po katerem postopku si ti rešil nalogo?

<NAZAJ
>NAPREJ333/667