Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Razstavljanje

Izraz razstavimo/faktoriziramo/razcepimo, če ga zapišemo kot produkt faktorjev.  

Dogovor: Izraz vedno razstavimo do takšnih faktorjev, ki se več ne dajo razstaviti, ali jih s trenutnim znanjem ne znamo razcepiti naprej.

Oglej si raznovrstne primere razstavljanja. Klikni na puščice.

Spretnost uspešnega razstavljanja je zelo pomembna pri reševanju enačb. Enačbe pa so nepogrešljive v matematiki, fiziki, kemiji ...

Izpostavljanje skupnega faktorja

Skupni faktor izpostavimo tako, da veččlenik zapišemo kot produkt faktorja, ki ga vsebujejo vsi členi (zapišemo ga pred oklepajem), in veččlenika (zapišemo ga v oklepaju). Člene tega veččlenika dobimo tako, da iz členov začetnega veččlenika izvzamemo skupni faktor.

Dogovor: Vedno izpostavimo največji možni skupni faktor.

 

Zgled 1

 

Zgled 2

$$8x^{77}-3x^{76}-x^{75}=x^{75}(8x^2-3x-1)$$

 

Zgled 3

$$x^{n+2}+x^{n+1}+99x^n=x^{n}(x^2+x+99)$$

<NAZAJ
>NAPREJ119/661