Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Linearna kombinacija

Gusar je skril zaklad. Do njega se mora prebiti skozi labirint, kjer ga čakajo številne pasti. Pomagaj mu priti do zaklada. Štej korake: levo, desno, gor, dol.

Ponovitev

Gusar si je pri iskanju zaklada pomagal z vektorji. Kombiniral je korake navzdol s koraki navzgor ter levo in desno. Vektor $\overset{\rightharpoonup}{a}$ naj predstavlja gusarjev korak navzdol, $\overset{\rightharpoonup}{b}$ desno, $\overset{\rightharpoonup}{c}$ navzgor in $\overset{\rightharpoonup}{d}$ levo.

Gusar je pri idealni poti naredil $18$ korakov navzdol, $12$ korakov desno, $5$ korakov navzgor in $4$ korake levo, pri čemer smeri seveda nismo navedli po dejanskem vrstnem redu hoje. Izrazi njegovo pot z vektorji $\overset{\rightharpoonup}{a},\overset{\rightharpoonup}{b},\overset{\rightharpoonup}{c}$ in $\overset{\rightharpoonup}{d}$.

Vektorja $\overset{\rightharpoonup}{a}$ in $\overset{\rightharpoonup}{b}$ sta:

Gusar je naredil enako dolge korake v vse smeri, zato sta vektorja $\overset{\rightharpoonup}{a}$ in $\overset{\rightharpoonup}{c}$ ter $\overset{\rightharpoonup}{b}$ in $\overset{\rightharpoonup}{d}$ nasprotna . Gusarjevo pot lahko krajše zapišemo: 13 $\overset{\rightharpoonup}{a}+$ 8 $\overset{\rightharpoonup}{b}$

Gusarjevo pot smo zapisali kot vsoto vektorjev oblike "nekajkrat" $\overset{\rightharpoonup}{a}$ in "nekajkrat" $\overset{\rightharpoonup}{b}$. V nadaljevanju se bomo ukvarjali z vektorji oblike $m\overset{\rightharpoonup}{a}+n\overset{\rightharpoonup}{b} (m,n\in\mathbb{R})$.

<NAZAJ
>NAPREJ239/703