Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Podobni trikotniki

Če želimo dobro videti podrobnosti kakega majhnega predmeta, si pomagamo z lupo. Na spodnjem prikazu lahko vidimo v prerezu bikonveksno lečo, ki jo lahko tudi premikaš. Oglej si, kako za lečo nastane navidezna povečana slika.

 

Za dobro sliko je treba lupo držati na primerni oddaljenosti od predmeta, pa tudi razdalja do oči mora biti ravno prava. Če imaš kakšno lupo, preizkusi, kdaj navidezna slika izgine in kdaj se obrne navzdol. Več o lečah boš izvedel pri obravnavi optike (fizika).

Ponovitev

1. Središčni razteg je preslikava. S katerimi podatki jo natančno opišemo? Kako preslikavo izvedemo?

2. Središčni razteg s koeficientom $7$ povzroči, da se točka $A$, ki je od središča oddaljena $5$ cm, preslika v točko $A'$, ki je od središča oddaljena 35 cm. Pri vrednosti koeficienta $k=0,3$ bi bila oddaljenost slike enaka 1,5 cm.

3. Med ponujenimi učinki izberi tiste, ki jih ima središčni razteg s koeficientom $k$ na druge geometrijske objekte.

V nadaljevanju bomo spoznali lastnosti podobnih trikotnikov in povezavo s središčnim raztegom.

<NAZAJ
>NAPREJ127/703