Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Definicija kvadratne funkcije

Oglej si film in ugotovi, kaj ima skupnega s slikami pod njim.

 

Mnoga gibanja v naravi in človeške stvaritve v naši okolici upodabljajo posebno krivuljo, ki je graf ene od potenčnih funkcij. Poglobili se bomo v raziskovanje lastnosti omenjene funkcije.

Ponovitev

Krivulje na različne načine postavimo v koordinatni sistem. Pri kateri postavitvi krivulja predstavlja graf funkcije? Utemelji svojo izbiro.

Premisli, kakšno enačbo ima krivulja na spodnji sliki, ki sovpada s tirom žoge iz uvodnega filma? Enačbo krivulje poznamo iz poglavja o potenčnih funkcijah. Oglej si podatke na sliki in zapiši enačbo.

<NAZAJ
>NAPREJ451/703