Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Definicija vektorja

Pilot manjšega potniškega letala je nad Celjem ugotovil, da mu zmanjkuje goriva. Odločil se je, da bo poletel po najkrajši poti do najbližjega letališča. Na spodnjem zemljevidu premikaj točko iz Celja tako dolgo, dokler se ne prikaže krog dosega letala pri dani količini goriva.

Premisli, na katero letališče naj se pilot usmeri. Če je treba, si pomagaj s spletom in poišči letališča, ki ležijo v dosegu letala.

Ponovitev

V prejšnjem zgledu smo možne smeri leta letala označili s puščicami, ki imajo svoj začetek in konec. Z uporabo prejšnjega prikaza in ravnila odgovori na naslednja vprašanja (v poštev pridejo tudi kraji brez letališč).

1. Ali sta puščici, ki kažeta v smeri Celje-Maribor in Celje-Ljubljana, vzporedni?

2. Ali sta puščici, ki kažeta v smereh Celje-Kamnik in Celje-Rogaška Slatina, vzporedni? Kaj pa enako dolgi?

3. Ali najdeš na zemljevidu še kaki smeri iz Celja do izbranega kraja, ki sta vzporedni ali približno vzporedni?

4. Ali najdeš na zemljevidu kaki smeri iz Celja do izbranega kraja, ki sta enako dolgi (ne pa nujno vzporedni)?

V tej enoti bomo spoznali lastnosti količin, ki imajo - podobno kot puščice v našem zgledu - smer in velikost.

<NAZAJ
>NAPREJ213/703