Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba kotnih funkcij

Vemo, da lahko kotne funkcije uporabljamo v pravokotnem trikotniku. S sošolci naštejte, kje v naravi lahko najdeš pravokotni trikotnik. Ali prepoznaš pravokotni trikotnik tudi v spodnjih slikah?

Pravokotne trikotnike pa lahko razberemo tudi znotraj geometrijskih likov. Razmisli in nariši vsaj dva taka lika.

V nadaljevanju si bomo pogledali, kako so kotne funkcije uporabne pri reševanju matematičnih problemov v geometrijskih likih in tudi v naravi.

Ponovitev

1. Katera izmed spodaj naštetih besednih zvez ne opisuje možnega pravokotnega trikotnika?

2. Večkotnik je tog, če je pri vnaprej danih dolžinah njegovih stranic možna le ena oblika tega večkotnika (to pomeni, da se ena oblika večkotnika ne more deformirati v drugo brez spremembe dolžin stranic).

Kateri večkotniki so togi?

3. Izrazi kotne funkcije za kot $\alpha$.

<NAZAJ
>NAPREJ159/703