Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Središčni razteg in podobnost

Če volnena oblačila operemo na previsoki temperaturi, se rado zgodi, da nam nikoli več niso prav. Razišči, kako se skrči spodnja jopa, če predpostavimo, da se po dolžini in višini skrči za enak odstotek. Pomagaj si tudi s prikazi, ki so skriti pod gumbom.

Površina (ploščina) jope je na koncu:

Oblika jope se pri krčenju popolnoma ohrani.

Drži. Ne drži.

Na levem prikazu izključi fotografijo jopice in si še enkrat oglej skrčitev pravokotnika. Opazuj, za koliko se skrčijo dolžine daljic. Za koliko se torej skrči dolžina rokavov na jopici?

Ponovitev

1. Kaj prikazuje slika? Kaj veš o označenih kotih pri točkah $A$ in $B$?

2. Naj bosta dve količini premo sorazmerni. Če se ena petkrat poveča, se tudi druga petkrat poveča. Če se ena trikrat zmanjša, se tudi druga trikrat zmanjša .

V nadaljevanju bomo spoznali preslikavo in njene lastnosti. Spoznali bomo različne situacije, v katerih jo uporabljamo.

<NAZAJ
>NAPREJ119/703