Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba skalarnega produkta

Natakar Pingu prenaša pladenj s stalno hitrostjo. Pri tem deluje na pladenj s silo $\overset{\rightharpoonup}{F}$, ki je pravokotna na smer gibanja.

 

Med obujanjem svojega znanja fizike ugotovi, da je delo, ki ga opravi, enako nič. Ali znaš razložiti, zakaj je delo, ki ga opravi natakar Pingu, enako nič? Več o delu boš izvedel pozneje.

 

V tej enoti se bomo ukvarjali z uporabo skalarnega produkta.

Ponovitev

1. Skalarni produkt vektorja s samim seboj je enak:

2. Vrednost izraza $\frac{\overset{\rightharpoonup}{a}\cdot\overset{\rightharpoonup}{b}}{|\overset{\rightharpoonup}{a}||\overset{\rightharpoonup}{b}|}$je enaka:

3. Skalarni produkt vektorjev $\overset{\rightharpoonup}{a}=(a_1,a_2,a_3)$ in $\overset{\rightharpoonup}{b}=(b_1,b_2,b_3)$ je enak:

4. Izračunaj skalarni produkt vektorjev $\overset{\rightharpoonup}{a}=(2,3,4)$ in $\overset{\rightharpoonup}{b}=(1,-2,3)$.

<NAZAJ
>NAPREJ305/703