Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Izreki v pravokotnem trikotniku

Amoniti so izumrli morski mehkužci, ki so živeli v obdobju jure in krede v mezozoiku. Njihovi fosili so številni in značilni za plasti iz tistega časa, zato raziskovalci njihovo prisotnost v kamninah uporabljajo za določanje starosti. Pod fotografijo je skrito nekaj, kar že poznaš.

Konstrukcijo, ki se skriva pod zgornjo sliko, imenujemo Pitagorov polž, saj za zaporedno konstruiranje daljic s korenskimi dolžinami uporabimo Pitagorov izrek, ki pravi: kvadrat hipotenuze pravokotnega trikotnika je enak vsoti kvadratov obeh katet.

Drži. Ne drži.

Ponovitev

1. Pravokotni trikotnik je trikotnik, ki ima en notranji kot enak $90°$. Njemu nasprotna stranica je po dolžini najdaljša izmed vseh in jo imenujemo hipotenuza . Drugi dve stranici sta kateti in sta pravokotni druga na drugo.

2. Oglej si pravokotna trikotnika in dopolni zveze med stranicami za vsakega posebej.

$b^2=$ c $^2-$ a $^2 \qquad \qquad$ k $^2=d^2+$ m $^2$

3. Kdaj rečemo, da sta dva trikotnika podobna?

V nadaljevanju se bomo osredotočili na pravokotne trikotnike in izpeljali izreke, ki veljajo zanje.

<NAZAJ
>NAPREJ135/703